Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2023 ανήλθε σε 20.223,36 ευρώ, δηλαδή 1.685,28 ευρώ το μήνα, καταγράφοντας αύξηση 5,3% σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το 2022. Στις σταθερές τιμές, η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,7%, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 347,16 ευρώ, επηρεασμένη από τον πληθωρισμό των 3,5% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Την ίδια χρονιά, η μέση ετήσια δαπάνη ανά άτομο ανήλθε σε 8.358,24 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,2% (841,92 ευρώ) σε σύγκριση με πέρυσι, που ήταν 7.516,32 ευρώ. Το 50% των νοικοκυριών ξοδεύουν περισσότερα από 1.315 ευρώ μηνιαίως. Οι ενοικιαστές δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 16,8% του προϋπολογισμού τους για ενοίκιο. Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι το 55,8% των δαπανών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού κατευθύνεται σε είδη διατροφής και στέγαση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το πλουσιότερο 20% είναι μόλις 24,8%.
Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής, με ποσό 23.325,96 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με 14.052,24 ευρώ.
Αναφορικά με τις κατηγορίες δαπανών, το μεγαλύτερο ποσοστό κατευθύνεται σε είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%), στέγαση (14,1%) και μεταφορές (13,1%), ενώ το μικρότερο ποσοστό δαπανών (3,4%) αφορά εκπαίδευση και οινοπνευματώδη ποτά και καπνό.
Η μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών παρατηρήθηκε σε τομείς όπως τα εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (15,9%), αναψυχή και πολιτισμό (7,0%) και υγεία (6,3%). Αντίθετα, η μικρότερη αύξηση σημειώθηκε στα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (0,9%).
Στις δαπάνες για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε έλαια και λίπη (11,9%), ζάχαρη και σοκολάτα (9,8%), φρούτα (7,2%) και λαχανικά (6,6%). Αντίθετα, οι δαπάνες μειώθηκαν στα ψάρια (-3,9%) και στον καφέ, τσάι και κακάο (-1,2%).
Πηγή: naftemporiki.gr