Η Ψυχική Υγεία στην Εργασία ως Απόλυτη Προτεραιότητα

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με το μήνυμα «Κάντε Προτεραιότητα την Ψυχική Υγεία στον Εργασιακό Χώρο». Αυτή η πρωτοβουλία επισημαίνει τη σημασία της ψυχικής υγείας σε όλες τις χώρες και κλάδους, ανεξαρτήτως του μεγέθους των επιχειρήσεων. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ψυχική υγεία, προσφέροντας νοήμα και ικανοποίηση στους εργαζομένους.

Τα ζητήματα ψυχικής υγείας δεν περιορίζονται μόνο στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 20% των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας παγκοσμίως υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή, που επηρεάζει την καθημερινότητά τους και τη σχέση τους με το εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το άτομο. Στους άνδρες μπορεί να παρατηρηθεί ευερεθιστότητα, ενώ σε γυναίκες είναι συχνά συνδεδεμένη με ανεξήγητους πόνους.

Η απουσία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ψυχολογία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν τέτοια προβλήματα συχνά βρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν μείωση της δέσμευσης, της ικανοποίησης και της αποδοτικότητάς τους. Έτσι, οι προβληματικές συνθήκες εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ζητήματα που πλήττουν την οικονομία, με το κόστος απώλειας παραγωγικότητας να αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ήδη από την πανδημία, η αντίληψη για την ψυχική υγεία και ευημερία έχει αλλάξει, με τους εργαζόμενους να αναζητούν εντονότερα υποστήριξη από τις επιχειρήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η πλειονότητα των Millennials και Gen Zers θεωρεί την ψυχική υγεία ισάξια ή σημαντικότερη από τη σωματική, και είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν θέσεις εργασίας που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική τους κατάσταση.

Με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στον εργασιακό τομέα, τρία είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν: Πρώτον, η πρόληψη μέσω της αναδιάρθρωσης των εργασιακών συνθηκών και της κουλτούρας της επιχείρησης. Δεύτερον, η εκπαίδευση των μάνατζερ για την αναγνώριση και αποτροπή στρεσογόνων παραγόντων. Τρίτον, η υποστήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες, προκειμένου να παραμείνουν παραγωγικοί.

Επιχειρήσεις που επενδύουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν πρότυπα, καθώς όχι μόνο βελτιώνουν την ψυχική υγεία των υπαλλήλων τους, αλλά ενισχύουν και την παραγωγικότητα τους. Είναι πλέον αναγνωρισμένο ότι κάθε δολάριο που δαπανάται για την υποστήριξη εργαζομένων με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να αποφέρει σχεδόν 5,5 δολάρια σε παραγωγικότητα.

Η επένδυση στην ψυχική υγεία δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιάς, αλλά και στρατηγική επιλογή που φέρνει οφέλη στην επιχείρηση. Κάθε εταιρεία που προάγει τον διάλογο για την ψυχική υγεία και παρέχει κατάλληλους πόρους ενισχύει τη φήμη της και δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.

Πηγή: naftemporiki.gr