Αμφισβήτηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ στην απόφαση για τον Γιανίκ Σίνερ

Η υπόθεση του Γιανίκ Σίνερ συνεχίζει να απασχολεί το χώρο του τένις, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που τον χαρακτήρισε «χωρίς υπαιτιότητα ή αμέλεια». Ο κορυφαίος Ιταλός τενίστας, που πρόσφατα κατέκτησε το US Open, βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία clostebol, ένα αναβολικό στεροειδές, σε δύο περιπτώσεις τον Μάρτιο.

Το ανεξάρτητο δικαστήριο που συγκλήθηκε από την International Tennis Integrity Agency (ITIA) δήλωσε ότι ο Σίνερ δεν φέρει καμία υπαιτιότητα για αυτά τα θετικά τεστ, ωστόσο εντόπισε δύο παραβάσεις κατά του ντόπινγκ, οδηγώντας στην αφαίρεση βαθμών κατάταξης και χρηματικών επάθλων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σίνερ είχε δηλώσει πως το θετικό αποτέλεσμα προήλθε από ένα φαρμακευτικό σπρέι που είχε φέρει ο φυσιοθεραπευτής του, Ουμπέρτο Φεράρα, χωρίς ιατρική συνταγή. Ο προπονητής του, Τζάκομο Νάλντι, χρησιμοποίησε το σπρέι σε ένα τραύμα, και κατόπιν προχώρησε σε μασάζ στον Σίνερ, γεγονός που οδήγησε σε διαδερμική μόλυνση με την κλοστεβόλη.

Η αίτηση για έφεση από τον WADA, που επιθυμεί να επιβληθεί ποινή μη επιλεξιμότητας από έναν έως δύο έτη, προκαλεί αντιδράσεις στον αθλητικό κόσμο. Σε δήλωση που εκδόθηκε, ο WADA τονίζει ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση που δεν ανέφερε υπαιτιότητα του Σίνερ, αναιρώντας τη νομιμότητα αυτής.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένταση στους κόλπους των τενιστών, μεταξύ άλλων λόγω ανησυχιών για τα κριτήρια που εφαρμόζονται στην ανίχνευση θετικών ουσιών και των συνεπειών που έχουν οι αποφάσεις για την καριέρα τους. Η ολοκλήρωση της έρευνας από την ITIA σήμανε την αρχή για διαπραγματεύσεις σχετικά με τις ποινές και τους κανονισμούς αναφορικά με τις περιπτώσεις ντόπινγκ. Πηγή: naftemporiki.gr