Αραβικές Επενδύσεις στον Αθλητισμό και Η Ιστορική Συμφωνία του Άμπου Ντάμπι με τους Νιου Γιορκ Νικς

Η συμφωνία του Άμπου Ντάμπι με τους Νιου Γιορκ Νικς αποτελεί σημαντικό βήμα στη συνεργασία μεταξύ των αραβικών κρατών και του ΝΒΑ, καθώς είναι η πρώτη χορηγία φανέλας από αραβική χώρα. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα 2Playbook, το νέο συμβόλαιο θα έχει μακροχρόνια ισχύ, αλλά οι οικονομικές λεπτομέρειες και η διάρκεια παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες.

Οι αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δεν έχουν μέχρι σήμερα συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με ομάδες του ΝΒΑ, αφού το Κατάρ μόνο έχει αποκτήσει μερίδια στη μητρική εταιρεία των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση του Άμπου Ντάμπι να φιλοξενήσει έναν ετήσιο αγώνα προετοιμασίας του NBA, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του στο παγκόσμιο αθλητικό σκηνικό.

Το Άμπου Ντάμπι θα προωθήσει την τουριστική του επωνυμία «Abu Dhabi Experience» ως μέρος της συμφωνίας, αξιοποιώντας παγκόσμια κανάλια προβολής. Επιπλέον, η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Νικς, Madison Square Sports and Entertainment, έχει υπογράψει παράλληλη συμφωνία για να διαφημίσει το Abu Dhabi Experience σε όλο το χαρτοφυλάκιο ψυχαγωγίας της, περιλαμβάνοντας και το Sphere στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τον Τζαμάλ Λεζάν, διευθύνοντα σύμβουλο του Madison Square Garden, οι χορηγίες αυτές είναι κρίσιμες για τη διαφήμιση σε πολλαπλά κανάλια, επηρεάζοντας θετικά τόσο το Madison Square Garden όσο και το Άμπου Ντάμπι. Ο Μοχάμεντ Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, σχολίασε ότι η συμφωνία είναι σύμφωνη με το όραμα του εμιράτου να προωθήσει το Άμπου Ντάμπι παγκοσμίως ως μέρος της στρατηγικής του για τουριστική ανάπτυξη μέχρι το 2030.

Το ΝΒΑ, μέσω των συμφωνιών χορηγίας φανέλας, συνεχίζει να αναπτύσσεται οικονομικά, με τις δύο ομάδες της Νέας Υόρκης, Νικς και Νιου Τζέρσεϊ Νετς, να αποκομίζουν 30 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Σύμφωνα με στοιχεία της GlobalData, ο συνολικός τζίρος των χορηγιών φθάνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: naftemporiki.gr