Ανάκαμψη της Οικονομικής Κλίματος με Σημαντική Πτώση Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών

Η οικονομική κατάσταση παρουσίασε βελτίωση τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη να φτάνει τις 110,2 μονάδες σε σύγκριση με τις 106 μονάδες στους προηγούμενους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ωστόσο, η ΙΟΒΕ τόνισε ότι η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος προέρχεται αποκλειστικά από τη βιομηχανία, καθώς οι άλλοι τρεις τομείς και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσιάζουν αδυναμία, με τα νοικοκυριά να είναι απαισιόδοξα για τα οικονομικά τους.

Η βιομηχανία συνδέεται στενότερα με την διεθνή αγορά και το εξωτερικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης εξωστρέφειας που έχουν ακόμα και οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Αυτή στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε συμβάσεις και παραγγελίες μεσοπρόθεσμης διάρκειας, οι οποίες δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες αβεβαιότητες. Αν και η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία έχει παρουσιάσει επιβράδυνση, φαίνεται ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί χωρίς να έχει οδηγηθεί σε ύφεση.

Σχετικά με τον τομέα του τουρισμού, τα αποτελέσματα για την καλοκαιρινή περίοδο είναι ικανοποιητικά, με θετικές επιπτώσεις σε διάφορους άλλους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, η πληθωριστική πίεση παραμένει και συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς αυτό το πρόβλημα έχει και διαρθρωτικά και εποχιακά χαρακτηριστικά.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, με τα αποθέματα να αυξάνονται και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκαν, ενώ οι αναφορές για την προσωπική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών ενισχύθηκαν.

Ιδιαίτερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε σημαντική πτώση τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις -51,3 μονάδες από -43,9 μονάδες τον Ιούλιο. Αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, ακολουθούμενοι από την Εσθονία και τη Σλοβενία. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τους κύριους τομείς της αγοράς μειώθηκαν σημαντικά, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση αυξήθηκε.

Πηγή: naftemporiki.gr