Επιλογές και προοπτικές για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα

Ο γιος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη σημασία των επενδύσεων κατά την ομιλία του στην 3η Οικονομική Διάσκεψη της Ναυτεμπορικής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο. Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολύ υψηλότερο από εκείνον της ευρωζώνης, ενώ τα δημοσιονομικά στοιχεία βελτιώνονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Ο Στουρνάρας καλωσόρισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το νέο παραγωγικό μοντέλο, επισημαίνοντας ότι αυτές κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Ο ρόλος των επενδύσεων θεωρείται καθοριστικός για την ανάπτυξη της οικονομίας, με τον Στουρνάρα να δηλώνει: “Οι επενδύσεις καθορίζουν τα πάντα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, είναι ο καταλύτης σήμερα για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου”.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία βασικών τομέων του κράτους. Σημαντική ήταν η αναφορά του σε έναν υγιή τραπεζικό τομέα και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τομέα και περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν εγκαίρως οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, σημειώνοντας ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδό μας”.

Πηγή: naftemporiki.gr