Επιτυχής κατάσβεση πυρκαγιών σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο της Ερυθράς Θάλασσας

Η επιτυχημένη κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο “Σούνιο”, το οποίο έχει μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ανοικτά της Ερυθραίας, έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πηγές από την “Καθημερινή”, τουλάχιστον 20 πυρκαγιές έπληξαν το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου. Για την καταστολή τυχόν ανάφλεξης εύφλεκτων αερίων, πραγματοποιήθηκε ενεργοποίηση του συστήματος ανενεργού αερίου (Inert Gas System). Επίσης, ολοκληρώθηκε η σφράγιση των ανοιγμάτων που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις των Χούθι, ενώ η φόρτωσή του θα μεταφερθεί σε άλλο δεξαμενόπλοιο που θα φτάσει στο σημείο.

Το δεξαμενόπλοιο είχε βρεθεί ανοιχτά της Υεμένης και μεταφέρθηκε 50 ναυτικά μίλια μακριά από το σωστικό σκάφος “Aigaion Pelagos”, το οποίο είχε πλήρωμα ειδικών. Το ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο είχε δεχτεί επίθεση από τους Χούθι την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, με το πλήρωμα των 25 ατόμων (23 Φιλιππινέζοι και 2 Ρώσοι) να διασώζονται την επόμενη ημέρα από γαλλικό καταδρομικό και να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί.

Επιπλέον, πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στην “Καθημερινή” ότι το ελληνικό φορτηγό πλοίο Minoan Courage (χωρητικότητας 76.800 dwt, κατασκευής 2013), το οποίο είχε χτυπηθεί από πύραυλο Χούθι ανοικτά της Υεμένης την περασμένη εβδομάδα, κατάφερε επίσης να απομακρυνθεί με δικές του δυνάμεις από τη ζώνη κινδύνου της Ερυθράς Θάλασσας και σήμερα είναι ασφαλές στον Κόλπο του Σουέζ. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί για τα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις κατά πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, ο γενικός γραμματέας του IMO, Άρσενιο Ντομίνγκεζ, τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και συνιστούν σημαντική περιβαλλοντική απειλή με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της περιοχής.

Πηγή: naftemporiki.gr