Η αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας

Η έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο επικεντρώθηκε στα αίτια που συμβάλλουν στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας. Ήταν βασισμένη σε απόψεις 1,600 επιχειρήσεων όλων των μεγεθών. Οι κύριοι λόγοι που καταγράφηκαν περιλάμβαναν τη δημιουργία νέων θέσεων λόγω ανάπτυξης, με το 52.4% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τις τακτικές τους ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των πωλήσεων ή την επέκταση μέσω έγκρισής χρηματοδότησης.

Σημαντικό πρόβλημα είναι η δυσκολία εύρεσης κατάλληλου εργατικού δυναμικού, καθώς το 76.7% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται δυσκολίες στο να βρει ικανοποιητικό προσωπικό, κυρίως λόγω έλλειψης κατάλληλων δεξιοτήτων ή εμπειρίας και λόγω της αδιαφορίας των υποψηφίων.

Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε νεαρούς εργαζόμενους, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναζητούν προσωπικό με έως πέντε χρόνια εμπειρίας και πιστοποιημένες γνώσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, προσφέροντας αποδοχές έως 1,500 ευρώ. Περίπου το 43.4% των επιχειρήσεων αναζητούν υψηλά εξειδικευμένους επαγγελματίες, ενώ το 26.6% ψάχνει ανειδίκευτους εργαζόμενους.

Η κατάσταση της αγοράς εργασίας καταγράφει αύξηση ποσοστού κενών θέσεων, παρά τη μείωση της ανεργίας, η οποία τον Ιούνιο εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 9.6%. Σύμφωνα με την Eurostat, έχουν καταγραφεί 53,814 κενές θέσεις εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, καταγράφοντας αύξηση 54.4% σε σύγκριση με πέρυσι, με το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα του τουρισμού (16.4%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 52% των επιχειρήσεων αναφέρουν την εμπειρία και την κατασκευή βιογραφικού ως κύρια κίνητρα για να καταστούν ελκυστικές στην πρόσληψη προσωπικού, ενώ το 44.5% θεωρούν ότι οι αυξημένες αποδοχές είναι το επόμενο σημαντικό κίνητρο.

Επιπλέον, το 14.9% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν προσλάβει άτομα που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, υποδηλώνοντας μια μικρή τάση σταδιακής επιστροφής Ελλήνων από το εξωτερικό. Ωστόσο, δεδομένου ότι η προηγούμενη δεκαετία υπήρξε απώλεια εργατικού δυναμικού που ξεπέρασε τους 700,000 έως 1 εκατομμύριο, είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης.

Τέλος, το 56.7% των επιχειρήσεων εξέφρασε την ανάγκη για καλύτερη σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, θεωρώντας ότι οι παρεμβάσεις σε τομείς εκπαίδευσης και οικονομίας αναμένονται να βελτιώσουν το πλαίσιο απασχόλησης.

Πηγή: naftemporiki.gr