Η Στρατηγική Ανάπτυξης του Γιώργου Στάσση στην Πράσινη Ενέργεια και οι Εξελίξεις στην PPC

Ο Γιώργος Στάσσης έχει επισημάνει την πρόσφατη πορεία της μετοχής της PPC, η οποία πλησιάζει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών (12,5 ευρώ), ενώ παράλληλα προτείνει ως “δώρο” την ακύρωση 12,7 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών (που αντιστοιχούν στο 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου). Ωστόσο, η πιο σημαντική εξέλιξη είναι μια νέα συμφωνία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη εξαγορά της εταιρείας που έχει ανακοινωθεί ή ολοκληρωθεί από την αρχή του 2024. Η νέα συμφωνία αφορά την απόκτηση 66 MW σε λειτουργία και 1,7 GW υπό ανάπτυξη για “πράσινα” έργα στην Ελλάδα από τις ομάδες Κοπελούζου και Σαμαρά. Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση 20% του σταθμού CCGT στην Αλεξανδρούπολη από την DAMCO (Κοπελούζος), με την PPC να ελέγχει το 71%.

Ο Στάσσης, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της PPC από το 2019, ανακοίνωσε τον Αύγουστο την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 774 MW στη Ρουμανία από τη Macquarie, αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ. Στον ίδιο μήνα, τον Απρίλιο, η PPC συνεργάστηκε με την Metlen για την ανάπτυξη 90 φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής δυναμικότητας 2.000 MW, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια σημαντική συμφωνία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην ίδια χρονική περίοδο, ο Γιώργος Στάσσης ολοκλήρωσε την απόκτηση της Kotsovolos από την Currys, γεγονός που επιτρέπει στην PPC να εισέλθει στον τομέα λιανικής πώλησης και να αξιοποιήσει το εκτενές δίκτυο υποδομών logistics και μεταφορών των καταστημάτων. Τον Μάρτιο, προχώρησε στην απόκτηση του 100% της Land Power από τη Lukoil, η οποία περιλάμβανε ένα αιολικό πάρκο στη Ρουμανία, χωρητικότητας 84 MW.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε μια συμφωνία με τον Όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη ενός “πράσινου” χαρτοφυλακίου από 2,7 GW ισχύος, σε επένδυση που θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες φέρουν τη σφραγίδα του Γιώργου Στάσση και επιβεβαιώνουν την πρόθεσή του να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο και “πράσινο” προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η στρατηγική αρχίζει να αποτυπώνεται στο χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η αξία της PPC ανέρχεται σε περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, πλησιάζοντας τα πολυετή υψηλά των 12,5 ευρώ/μετοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr