Η συμμετοχή της PPC στο καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα intelWATT για την αειφόρο διαχείριση νερού

PPC έχει συμμετοχή στο καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα intelWATT, το οποίο χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας νερού και στην εφαρμογή τους σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, με σκοπό την αύξηση της ανακύκλωσης και των εξοικονομήσεων. Το intelWATT, το οποίο υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020 με τη συμμετοχή της PPC και άλλων 19 ευρωπαϊκών οργανισμών, περιλαμβάνει πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανίες και ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ολοκληρώθηκε η πιλοτική εγκατάσταση ανάκτησης νερού από τις εκροές των ψυκτικών πύργων στην Μονάδα 5 του εργοστασίου Μεγαλόπολης. Αυτή η εγκατάσταση στοχεύει σε μία τεχνική λύση ορθολογικής διαχείρισης του νερού που θα επιτρέψει την εξοικονόμηση ποσοτήτων από το υπάρχον σύστημα γεωτρήσεων, καθώς και την αύξηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού από τις εκροές ψυκτικών πύργων, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ποσότητες απορριπτόμενων υδάτων.

Η πιλοτική αυτή εγκατάσταση λειτουργεί με μέγιστο ρυθμό τροφοδοσίας ψυκτικού πύργου 100 κυβικά μέτρα ημερησίως, επιτυγχάνοντας πάνω από 99% ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, συνδυάζοντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως η υπερδιήθηση (UF), η νανοδιήθηση (NF), η αντίστροφη όσμωση χαμηλής πίεσης (RO), η μεμβρανική απόσταξη (MD) και η κρυστάλλωση μεμβρανών (MCr), σε συνδυασμό με έξυπνη παρακολούθηση και λογική ελέγχου.

Αξιολογώντας κρίσιμα πραγματικά δεδομένα και τα αποτελέσματα λειτουργίας της πιλοτικής εγκατάστασης στη Μονάδα 5 του εργοστασίου Μεγαλόπολης, η PPC αποκτά πρόσβαση σε γνώσεις σχετικά με την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων στη διαχείριση του νερού, βελτιστοποιώντας την προτεινόμενη επεξεργασία νερού.

Στο πλαίσιο της συνολικής της μετάβασης, η PPC παραμένει πιστή στις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς για την υλοποίηση δράσεων που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αφορά δραστηριότητες με θετικό πρόσημο για τη φύση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ομάδας να μειώσει τη χρήση πόρων και να διαχειριστεί τα απόβλητα και τα φυσικά συστήματα, συμβάλλοντας στους στόχους #6 Καθαρό Νερό και Υγιεινή, #9 Καινοτομία στη Βιομηχανία και Υποδομές, #12 Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και #17 Συνεργασία με φορείς για τους στόχους.

Η PPC οραματίζεται μια βιώσιμη μελλοντική πορεία για όλους, επιταχύνοντας την ενεργειακή της μεταμόρφωση και εφαρμόζοντας πλήρως τη “Πράσινη Συμφωνία” στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω στρατηγικών επενδύσεων και συνεργασιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος της ομάδας PPC είναι η μετατροπή της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη και ψηφιακή εταιρεία, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο της ως πολύτιμος κοινωνικός εταίρος.

Πηγή: naftemporiki.gr