Σημαντική Συνεργασία για τη Μείωση Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα στην Ευρώπη μέσω του Έργου IFESTOS

Η TITAN έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβολαίου FEED-Front End Engineering & Design με την Thyssenkrupp Polysius για το έργο IFESTOS, το οποίο θα επικεντρώνεται στην εκτενή δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Το IFESTOS θα υλοποιηθεί στο εργοστάσιο Καμαρίου στη Βοιωτία, με στόχο μηδενικές εκπομπές CO2 και ετήσια παραγωγή 3 εκατομμυρίων τόνων τσιμέντου χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η συνεργασία αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα αυτού του είδους στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Thyssenkrupp Polysius θα σχεδιάσει και θα εξοπλίσει τους δύο φούρνους του εργοστασίου Καμαρίου με συστήματα καύσης οξυγόνου για τη δέσμευση CO2. Οι τεχνολογίες πρώτης και δεύτερης γενιάς καύσης οξυγόνου και κρυογονικής δέσμευσης θα συνεργαστούν για να καταφέρουν να δεσμεύσουν το 98,5% των εκπομπών CO2 του εργοστασίου.

Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να οδηγήσει σε δέσμευση περισσότερων από 1,9 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, γεγονός που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των ετήσιων εκπομπών όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, καθιστώντας το IFESTOS ένα από τα μεγαλύτερα έργα δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη.

Ο Marcel Cobuz, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN, δήλωσε: “Αυτή η συνεργασία προάγει τις προσπάθειές μας για επίτευξη μηδενικών εκπομπών και παραγωγή τσιμέντου μηδενικού άνθρακα. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που επιφέρουν θετική επίδραση, σύμφωνα με το όραμά μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το IFESTOS είναι ένα σύνθετο έργο και για την υλοποίησή του ευθυγραμμίζουμε αρκετούς εμπλεκόμενους φορείς σε όλη την αλυσίδα αξίας με γρήγορο ρυθμό. Αυτό το έργο είναι το μεγαλύτερο έργο δέσμευσης άνθρακα της κατηγορίας του στην Ευρώπη και αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στην επίτευξη των στόχων μας για βιωσιμότητα και στην προσφορά ‘πράσινου’ τσιμέντου ως σύγχρονου υλικού για έργα υποδομής και στέγασης.”

Πηγή: naftemporiki.gr