Σύνοδος MED9 στην Πάφο για τις Ανάγκες της Μεσογείου και τις Εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Οι ηγέτες των 9 μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Πάφο, εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η Σύνοδος MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία) θα διεξαχθεί λίγο πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Αναμένεται ότι αυτή η σύνοδος θα αποτελέσει την αφετηρία για την πρώτη συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο σε σχέση με την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Συνόδου την επόμενη εβδομάδα.

Τα ζητήματα της agenda περιλαμβάνουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, καθώς ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας θα είναι παρών. Στην ατζέντα των ηγετών του Νότου περιλαμβάνονται και θέματα μετανάστευσης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει τη nécessité της συντονισμένης δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, όπως και τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να τονίζει ότι οι συνέπειες μιας γενικευμένης κλιμάκωσης στην περιοχή θα είναι καταστροφικές. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος αυξημένων ροών μετανάστευσης και μιας ακόμη ανθρωπιστικής κρίσης.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, η Ελλάδα στοχεύει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Άγκυρα για να αποφευχθεί η αύξηση των ροών. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τον Νοέμβριο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη ενίσχυση των συνόρων της χώρας, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη σημασία της χρηματοδότησης του φράκτη στον Έβρο από την ΕΕ.

Πηγή: naftemporiki.gr