Ξεχωριστή Θέση των Ελληνικών Καταθέσεων σε Ξένες Τράπεζες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε άρθρο του μπλογκ της ΕΚΤ από τον τραπεζικό διευθυντή Matthias Rumpf, οι ελληνικές καταθέσεις σε τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης ανέρχονται στο 4,7% των συνολικών καταθέσεων. Σε παλαιότερες σχετικές έρευνες, οι ελληνικές οικογένειες κατέχουν 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ξένες τράπεζες, κατέχοντας την τρίτη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη, μετά την Κύπρο και το Λουξεμβούργο.

Όσον αφορά τα ποσά, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη σε απόλυτους αριθμούς, ενώ η Γερμανία είναι στην κορυφή με 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλες χώρες που ακολουθούν περιλαμβάνουν τη Γαλλία (15,9 δισεκατομμύρια), την Ολλανδία (15 δισεκατομμύρια), το Βέλγιο (12,4 δισεκατομμύρια), την Ισπανία (10,2 δισεκατομμύρια) και την Ιταλία (9,9 δισεκατομμύρια). Εντελώς χαμηλές θέσεις καταλαμβάνουν οι χώρες της Βαλτικής, με την Εσθονία να έχει μόλις 275,6 εκατομμύρια ευρώ σε ξένες καταθέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην τρίτη χαμηλότερη θέση όσον αφορά την προσέλκυση ξένων καταθέσεων με ποσοστό μόλις 0,6%, πίσω από τη Σλοβενία και την Ιρλανδία. Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην κορυφή αυτής της κατάταξης, με ποσοστό 37,3%, ακολουθούμενο από την Εσθονία (20,2%) και τη Λιθουανία (15,5%). Η Κύπρος κατέχει την έκτη θέση με εισερχόμενες καταθέσεις 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αδυναμία των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταθετών οφείλεται σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις και τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παρά τις τελευταίες ενδείξεις ανάκαμψης στη διασυνοριακή κινητικότητα των καταθέσεων, η γενική κίνηση παραμένει περιορισμένη.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τη μετακίνηση καταθέσεων είναι τα επιτόκια. Από τα μέσα του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 διαπιστώθηκε ενίσχυση της μεταφοράς καταθέσεων καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις. Εκτός από τα επιτόκια, διαδραματίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η δυναμική προώθηση των ψηφιακών τραπεζών που στοχεύουν στην προσέλκυση καταθετών από το εξωτερικό.

Πηγή: naftemporiki.gr