Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Σημαντικό Βήμα για την Εξυγίανση της Attica Bank

Ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση της Attica Bank αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα με την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της τράπεζας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, πιθανολογώντας ότι θα κλείσει γύρω στα μέσα του μήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το Δημόσιο θα διασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον 35%, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής, Θρίβεστ, θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, με ποσοστό από 50% συν μία μετοχή έως 58,5%. Οι δύο κύριοι μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν κεφάλαια ύψους 475 και έως 200 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, αντίστοιχα, προκειμένου να διατηρήσουν τα ποσοστά συμμετοχής τους.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του business plan της συγχωνευμένης τράπεζας, την εκπλήρωση των κεφαλαιακών υποχρεώσεων έναντι του Επόπτη, τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 3%, καθώς και για την αύξηση του δείκτη κάλυψης προβλέψεων NPEs και την κάλυψη των απαιτήσεων του δείκτη CET1.

Η διαδικασία της συγχώνευσης ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνει την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, ενώ θα ακολουθήσει η μεταβίβαση των warrants από το ΤΧΣ στη Θρίβεστ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνολική συνεισφορά του Δημοσίου στην ΑΜΚ αναμένεται να φτάσει τα 423 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank έχει κοστίσει στο Δημόσιο πάνω από 955 εκατ. ευρώ από την αρχή της διαδικασίας. Επιπλέον, το Δημόσιο θα επωφεληθεί από 44 εκατ. ευρώ που δεν θα χρειαστεί να καταβάλει στη νέα τράπεζα μετά τη συγχώνευση, καθώς το νέο σχήμα θα παραιτηθεί από το δικαίωμα ενεργοποίησης της διαδικασίας του αναβαλλόμενου φόρου.

Πηγή: naftemporiki.gr