Αναδεικνύοντας την Επιχειρηματική Διαδρομή του Αριστείδη Χαλικιά στην Ελλάδα

Πολύ πριν βάλει στόχο την Ελλάδα, ο Αριστείδης Χαλικιάς είχε κερδίσει την αναγνώριση ανάμεσα στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Ως πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Republic Bank of Chicago (RBC), διοικούσε μια τράπεζα που σημερινά διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,6 δισ. δολαρίων και κατέχει καταθέσεις 2,25 δισ. δολαρίων, κερδίζοντας τη θέση της 22ης μεγαλύτερης τράπεζας στην πολιτεία του Ιλινόις. Επιπλέον, από το 1994, διαχειρίζεται και την Intercontinental Real Estate & Development Corporation.

Το 2011, ο Χαλικιάς αποφασίζει να επενδύσει στην ελληνική αγορά ιδρύοντας την Intercontinental International (ICI), ακολουθώντας το μοντέλο της επιτυχημένης αμερικανικής του επιχείρησης. Παρά τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, η ICI μπορεί να αντεπεξέλθει και το 2017 εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποκτώντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων από την πρώην Εμπορική Τράπεζα.

Η αναγκαιότητα νέων κεφαλαίων και η επιθυμία του επιχειρηματία για αναδιάρθρωση της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα οδήγησαν στη συμφωνία με την BriQ του Ομίλου Φέσσα, στόχος της οποίας είναι να ενοποιήσει δύο μεσαίες εταιρείες του τομέα του real estate. Στο πλαίσιο αυτού του deal, ο Χαλικιάς κατείχε περίπου το 78% των μετοχών της ICI και προχώρησε στη πώληση 17 ακινήτων, καθώς και στη μεταβίβαση του 27% των μετοχών στην BriQ, συνολικής αξίας σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, ο επιχειρηματίας θα λάβει 1,194 νέες μετοχές της BriQ για κάθε μία που κατέχει στην ICI, φτάνοντας το 14,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ανανεωμένης BriQ, που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 95 εκατ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη εγγυάται για τον Χαλικιά αξία άνω των 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη επωφεληθεί από την πώληση των 17 ακινήτων και την πρόσφατη διάθεση του 27% των μετοχών στην BriQ.

Πηγή: naftemporiki.gr