Δεσμευτικές προσφορές εγείρουν αισιοδοξία για την Avramar

Αισιοδοξία για το μέλλον της Avramar εκφράζεται, δεδομένου ότι οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές προχώρησαν στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι είναι η ισπανική Atitlan, η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα και το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis, που είναι βασικός μέτοχος της Philosofish.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών κατέληξε χθες, στις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής, αντί για το μεσημέρι, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία ανέφεραν στη «Ν» ότι το γεγονός αυτό είναι θετικό, καθώς έως τότε υπήρχε ο κίνδυνος να μην κατατεθεί καμία προσφορά.

Οι τράπεζες τώρα έχουν 15-20 ημέρες για να αναδείξουν τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ η πρώτη αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη. Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, ο όμιλος της Avramar θα έχει αλλάξει χέρια μέχρι το τέλος του 2024, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι δείχνουν διάθεση για ταχεία διαδικασία.

Ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι αν ο προτιμητέος επενδυτής θα χρειαστεί να παραχωρήσει μονάδες για λόγους ανταγωνισμού και αν η εξυγίανση θα οδηγηθεί μέσω δικαστικής διαδικασίας ή εναλλακτικών λύσεων που θα διασφαλίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα και τη μείωση του χρέους.

Βασικό ζητούμενο στις προσφορές είναι το ύψος του «κουρέματος» που οι ενδιαφερόμενοι ζητούν, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του ομίλου φέρονται να υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ. Επίσης, οι τράπεζες αναμένεται να λάβουν υπόψη το επιχειρηματικό σχέδιο που συνοδεύει κάθε προσφορά, καθώς η επιλογή της πιο βιώσιμης προσφοράς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της σταθερής συνέχειας της Avramar, που είναι ο πρωταγωνιστής του κλάδου.

Πηγή: naftemporiki.gr