Διαρκής πίεση για μείωση τιμών από τη Novo Nordisk για τα Ozempic και Wegovy στην αμερικανική αγορά

Αντιμέτωπος με την αμερικανική γερουσία βρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, κατά τη διάρκεια ακρόασης από την Επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων. Η συζήτηση εστίασε στις υψηλές τιμές των φαρμάκων της εταιρείας, ειδικότερα των Wegovy και Ozempic, καθώς η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί στις ΗΠΑ. Κατά την ακρόασή του, ο Jørgensen εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί για την αναζήτηση πολιτικών λύσεων που θα αντιμετωπίσουν τα “διαρθρωτικά ζητήματα” που επηρεάζουν την αύξηση του κόστους των φαρμάκων.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βερμόντ, Bernie Sanders, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, έχει επισημάνει ότι η Novo Nordisk έχει κερδίσει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των δύο φαρμάκων, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δήλωσε μάλιστα ότι η εταιρεία χρεώνει τους Αμερικανούς πολύ υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τους ασθενείς σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, το Ozempic κοστίζει σχεδόν 969 δολάρια το μήνα και το Wegovy σχεδόν 1.350 δολάρια. Αντίθετα, οι τιμές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Ο Sanders, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δήλωσε χαρακτηριστικά «Σταματήστε να μας κλέβετε», θέλοντας να υπογραμμίσει τις σημαντικές διαφορές στις τιμές. Σύμφωνα με δηλώσεις του, οι μηνιαίες τιμές των φαρμάκων θα μπορούσαν να είναι 100 δολάρια για να γίνουν πιο προσιτά στους ασθενείς. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκπρόσωποι άλλων φαρμακευτικών εταιρειών γενόσημων φαρμάκων δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν εκδόσεις του Ozempic για λιγότερα από 100 δολάρια μηνιαίως. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα γεννόσημα του Ozempic στις ΗΠΑ.

Ο Jørgensen δεν δεσμεύτηκε δημόσια για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, αλλά ανέφερε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με τους μεσάζοντες που διαπραγματεύονται τις εκπτώσεις με τους κατασκευαστές και τους ασφαλιστές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των φαρμάκων σε λογικές τιμές. Η αναφορά περιλαμβάνει και τις δεσμεύσεις που έλαβε ο Sanders από μεγάλες εταιρείες Pharmacy Benefit Management (PBMs), ότι δεν θα περιορίζουν την κάλυψη των Wegovy και Ozempic αν η Novo Nordisk προχωρήσει σε μειώσεις τιμών.

Πηγή: naftemporiki.gr