Δυναμική Ανάπτυξη και Ιστορικά Υψηλά Κερδοφορίας για τη Metlen στο Εννεάμηνο του 2024

Σε ανοδική πορεία κερδοφορίας συνεχίζει η Metlen, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ρεκόρ σε επίπεδο εννεαμήνου και τριμήνου, με κύριο μοχλό τον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας, οι Καθαρές Κέρδη, Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με τα 462 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου 2023.

Ο κύκλος εργασιών της Metlen ανήλθε σε 4.203 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, παρά τη μείωση των τιμών ενέργειας. Η αύξηση των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε σε 6%, φτάνοντας τα 763 εκατ. ευρώ, τροφοδοτούμενη από τις ισχυρές επιδόσεις στο τομέα της Μεταλλουργίας και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Metlen κατάφερε να ενισχύσει το περιθώριο κέρδους της, το οποίο στο επίπεδο EBITDA υπερέβη το 18% του εννεαμήνου του 2024. Η σημαντική συνεισφορά της M Renewables, η οποία κατέγραψε αύξηση κερδοφορίας άνω του 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία της επιτυχίας της.

Ο κλάδος της μεταλλουργίας παρουσίασε επίσης θετικές επιδόσεις, ξεπερνώντας τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, λόγω της μείωσης του κόστους και της ενίσχυσης των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας. Οι ισχυρές συνεργασίες μεταξύ των Τομέων Ενέργειας και Μεταλλουργίας οδήγησαν σε αποδοτικά αποτελέσματα, διατηρώντας τη Metlen στην κορυφή ως καθετοποιημένο παραγωγό βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.

Η Metlen στοχεύει στη διατήρηση της ανόδου της κερδοφορίας και στο δ’ τρίμηνο, προγραμματίζοντας να φτάσει σε νέα ιστορικά επίπεδα. Η επιτυχία των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων, όπως το «πράσινο» ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις θετικές οικονομικές ροές, θα επιτρέψει την αποπεράτωση των επενδύσεων και τη συνέχιση της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της.

Στον τομέα των κατασκευών, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 19 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων υποδομής της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης μεσοπρόθεσμα. Οι θετικές προοπτικές για το κατασκευαστικό κλάδο στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αναδεικνύουν τη Metlen ως κομβικό παίκτη στην ελληνική αγορά.

Πηγή: naftemporiki.gr