Εκλογές Επιμελητηρίων Εν μέσω Πολιτικής Πόλωσης και Κομματικών Συγκρούσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στα 59 επιμελητήρια της χώρας έχει ξεκινήσει, με τη διαδικασία να αναμένεται να διεξαχθεί σε έντονο κομματικό κλίμα και πόλωση. Οι εκλογές, οι οποίες είχαν αναβληθεί τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πραγματοποιηθούν το διάστημα μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2024, όπως ενημέρωσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).

Η προετοιμασία για τις εκλογές περιλαμβάνει την τακτοποίηση οικονομικών υποχρεώσεων από τους υποψηφίους, καθώς οι εκλογείς θα πρέπει να είναι ταμειακά ενήμεροι. Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση είχε γίνει το 2017, καθώς οι αρχαιρεσίες του 2021, 2022 και 2023 είχαν αναβληθεί.

Στην Αθήνα, το ΕΒΕΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας με πάνω από 100.000 μέλη, προσελκύει ιδιαίτερη προσοχή. Μέχρι τώρα, έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Νίκος Σοφιανός, με τον πρώτο να φέρει μια κομματική χροιά στις εκλογές. Ο Σοφιανός προσπαθεί να προσελκύσει επιχειρηματίες ανεξαρτήτως πολιτικών προγραμμάτων.

Σημαντικές εξελίξεις παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές, όπως στην Πάτρα, όπου τρεις υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση του προεδρείου, και το Επιμελητήριο Έβρου, όπου ο Χριστόδουλος Τοψίδης προσπαθεί να επανεκλεγεί. Στην Κρήτη, οι υποψήφιοι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ανακοινώνουν τις προθέσεις τους για τις εκλογές.

Τα επιμελητήρια συνεργάζονται με την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας ως σύμβουλοι σε θέματα που αφορούν το εμπόριο και τη βιομηχανία. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται να δείξουν τη ροή πολιτικών δυνάμεων στους κόλπους των επαγγελματιών, λόγω των παραπόνων και της απογοήτευσης που υπάρχει από την κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι συμμετοχές στις εκλογές απαιτούν οι εταιρείες να είναι ταμειακά ενήμερες και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος από την εγγραφή τους στο επιμελητήριο, ενώ οι διαδικασίες επανάκαμψης για τις εκλογές είναι πλέον ενεργές.

Πηγή: naftemporiki.gr