Επενδυτικό πλάνο και ψηφιοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου από την Italgas στην Ελλάδα

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο της Enaon EDA, που ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, Paolo Gallo, ανέφερε σε δημοσιογραφική συνάντηση ότι η στρατηγική της εταιρείας για την περίοδο 2024-2030 θα ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι, με στόχο την επιπλέον ανάπτυξη του πλάνου.

Στην εκδήλωση εγκαινίων του νέου Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου στην Φλωρεντία, ο Gallo τόνισε την πρόοδο του ελληνικού χαρτοφυλακίου, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση του δικτύου. Αυτός ο τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα του Ομίλου, που σχεδιάζει τη δημιουργία Κέντρου Διοίκησης στην Ελλάδα, παρόμοιο με εκείνα που λειτουργούν στην Ιταλία. Για αυτόν τον σκοπό, η εταιρεία αξιοποιεί το λογισμικό DANA (Digital Advanced Network Automation), το οποίο εφαρμόζει σε όλο το ιταλικό δίκτυο.

Σχετικά με τη ζήτηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ο Gallo σημείωσε ότι η αγορά διατηρεί θετικά σημάδια, με αύξηση σε νέες συνδέσεις κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη, η διείσδυση φτάνει το 65% στα νοικοκυριά, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ελκυστικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα καύσιμα, παρά την προοπτική μείωσης της κατανάλωσης που περιγράφει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η Italgas προγραμματίζει επίσης την επένδυση σε υποδομές, παρά τον κίνδυνο ότι ίσως δεν θα αξιοποιηθούν πλήρως από την αρχή, αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξή τους είναι κρίσιμη για την ασφάλεια εφοδιασμού του ενεργειακού συστήματος στην Ευρώπη. Η ψηφιοποίηση επεκτείνεται σε όλες τις δραστηριότητες της Italgas, με πρωτοβουλίες για τη ψηφιακή αποτύπωση του παρελθόντος, όπως το έργο στο Τορίνο.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση, η Italgas γνωστοποίησε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της 2i Rete Gas, αναμφίβολα ένα «ορόσημο» για την εταιρεία, καθώς η 2i Rete Gas είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου στην Ιταλία, εξυπηρετώντας 4.9 εκατομμύρια πελάτες. Τα προσαρμοσμένα έσοδα της 2i Rete Gas για το 2023 ανήλθαν σε 815 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Gallo επισήμανε ότι η διαδικασία ψηφιοποίησης προσέφερε ήδη σημαντικά θετικά αποτελέσματα σε όρους ασφάλειας και απόδοσης, ενώ η εταιρεία είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Πηγή: naftemporiki.gr