Επιτυχής Ολοκλήρωση Διάθεσης Μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάθεση του 10% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή των €7,55 ανά μετοχή, εντός του καθορισμένου εύρους τιμών προσφοράς των €7,30 έως €7,95 ανά μετοχή. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω βιβλίου προσφορών, που περιλάμβανε τόσο ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας (Διεθνής Προσφορά) όσο και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (Ελληνική Δημόσια Προσφορά).

Η ζήτηση για τις προσφερόμενες μετοχές ήταν έντονα αυξημένη, υπερκαλύπτοντας το αντίστοιχο ποσό κατά σχεδόν 11 φορές συνολικά, με 12 φορές υπερκάλυψη στην Ξένη Αγορά. Από την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, το 70% των προσφερόμενων μετοχών διατέθηκε σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 30% κατέληξε σε θεσμικούς επενδυτές. Στη Διεθνή Προσφορά, το 90% των μετοχών καλύφθηκε από επενδυτές μακροχρόνιας προθεσμίας, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών υψηλής ποιότητας. Σημαντικό ποσοστό κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο (50%), συγκριτικά με 35% από τις Η.Π.Α. και το υπόλοιπο ποσοστό σε Ευρωπαίους και λοιπούς επενδυτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αντιπροσωπεύει ορόσημο για την τράπεζα, υποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τη σταθερότητα της τράπεζας. Επιπλέον, επεσήμανε τη δέσμευση της τράπεζας να συμβάλλει στην ελληνική οικονομία και να διατηρήσει ηγετική θέση στον χρηματοοικονομικό τομέα, προσφέροντας κεντρικές υπηρεσίες στους πελάτες της.

Σημειώνεται ότι η J.P. Morgan υπηρέτησε ως Επικεφαλής Παγκόσμιος Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά, συνεργαζόμενη με άλλες τράπεζες όπως οι Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley και UBS Investment Bank. Η BofA Securities, η BNP PARIBAS, η Citigroup και η Deutsche Bank συμμετείχαν ως Διαχειριστές Βιβλίου Προσφορών. Για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, η EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε ως Σύμβουλος, Συντονιστής και Κύριος Ανάδοχος, ενώ οι Freshfields Bruckhaus Deringer και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες προσέφεραν νομικές υπηρεσίες στην ΕΤΕ.

Πηγή: naftemporiki.gr