Επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ερευνών για υδρογονάνθρακες από την κοινοπραξία ExxonMobil/Helleniq Energy στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου «νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η κοινοπραξία υπέβαλε αίτημα για την έναρξη της δεύτερης φάσης, η οποία είναι κρίσιμη για την απόφαση σχετικά με τη διεξαγωγή γεωτρήσεων.

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιλάμβανε την πρόσκτηση και επεξεργασία 3,250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, καθώς και γεωχημικές έρευνες. Η διεθνής εταιρεία PGS, η οποία έχει συγχωνευθεί με την TGS, ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του 2023 την αρχική φάση των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών. Η PGS ακολούθησε αυστηρά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο «ήπιας εκκίνησης» και η «ζώνη αποκλεισμού».

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την τελική δαπάνη να ξεπερνά τα 5,000,000 ευρώ και την πρόσκτηση συνολικά 7,789 χιλιομέτρων σεισμικών δεδομένων, υπερβαίνοντας το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών. Η δεύτερη φάση έχει προγραμματισμένη διάρκεια 3 ετών και εστιάζει στη συλλογή και επεξεργασία τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Οι προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με συνεργασία της κοινοπραξίας και της PGS κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται σε διαδικασία ερμηνείας και αξιολόγησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, εξέφρασε ικανοποίηση για την επιμονή των επενδυτών και πιστοποίησε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, ικανών να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Επιβεβαίωσε επίσης την εξαιρετική συνεργασία με τους επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν γρήγορα και με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr