Η Ελλάδα Ολοκληρώνει την Ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών της

Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών της, ολοκληρώνοντας την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας μέσω placement. Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί την αποχώρηση του δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα, επιτυχία που δεν έχουν επιτύχει άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία, οι οποίες διατηρούν ακόμη δημόσιες συμμετοχές στις τράπεζές τους, σύμφωνα με το Reuters.

Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στη διαρκή στήριξη της κυβέρνησης καθώς και στην ισχυρή οικονομία της χώρας, η οποία επωφελείται από αυξημένες επενδύσεις. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, είχε προηγουμένως επενδύσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να το στηρίξει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η πιο πρόσφατη κίνηση του Ταμείου περιλάμβανε την πώληση 91,5 εκατομμυρίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 7,55 ευρώ ανά μετοχή.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να στήσουν μια βιώσιμη και ελκυστική οικονομία, γεγονός που ενίσχυσε τη διαδικασία αποεπένδυσης. Πηγή: naftemporiki.gr