Ισχυρό Επενδυτικό Ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Τράπεζες στο Συνέδριο της Bank of America

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον επικρατεί για τις ελληνικές τράπεζες στο τριήμερο συνέδριο της Bank of America, το οποίο διεξάγεται στο Λονδίνο και επιβεβαιώνει την πλήρη ανάκαμψη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτή η ανάκαμψη καταδεικνύεται και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από διεθνείς οίκους.

Στην εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο «29th Annual Financials CEO Conference», συμμετέχουν τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες: η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank. Η Εθνική Τράπεζα δεν συμμετέχει λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η διαδικασία αποεπένδυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετίζεται με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάθε τράπεζα έχει προγραμματίσει περισσότερα από 30 ραντεβού με σημαντικούς επενδυτές από τη διεθνή κεφαλαιαγορά, όπως η Fidelity, η Pimco, η Goldman Sachs, η Pictet, η UBS κ.α. Η ανταπόκριση από πλευράς των αναλυτών είναι θετική, με το κλίμα να είναι ενθαρρυντικό στον τομέα, χάρη στον ισχυρό rebound που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η προσοχή των αναλυτών εστιάζεται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η πιστωτική επέκταση, η βιωσιμότητα της κερδοφορίας, η μερισματική πολιτική και η διαχείριση του αναβαλλόμενου φόρου. Όσον αφορά την πιστωτική επέκταση, αυτή κρίνεται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη.

Η τρέχουσα νομισματική χαλάρωση στην Ευρωζώνη προκαλεί αβεβαιότητες σχετικά με τη βιωσιμότητα του μοντέλου κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Παρά τις δύο μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες διατηρούν το επιτοκιακό τους περιθώριο σε υψηλά επίπεδα, όμως παραμένει αβέβαιο πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση.

Επιπλέον, η επαναφορά μερισμάτων στον τραπεζικό κλάδο, μετά από 16 χρόνια, είναι θέμα σοβαρής συζήτησης. Ο στόχος των τραπεζών είναι η διανομή μερίσματος 40-50% επί των κερδών του 2024, με προοπτική για επίτευξη 50% το 2025.

Τέλος, η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με την JP Morgan να επισημαίνει την ανάγκη οι τράπεζες να επιταχύνουν την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου DTC. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, καθώς ο διπλασιασμός της ετήσιας απόσβεσης θα μπορούσε να επηρεάσει τα υπόλοιπα των DTC και την κεφαλαιακή τους ικανότητα στο κοντινό μέλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr