Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις των επενδύσεων

Η τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους 3,3 δισ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές στις τράπεζες εντός του τελευταίου ενάμισι έτους, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αποδεικνύει τη σταθερή πίστη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Αυτό επισήμανε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Πειραιώς, μιλώντας στο 3ο Oικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Ο κ. Τζούρος εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής της πορείας. Παρότι το οικονομικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί και υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης, σημαντικά προβλήματα παραμένουν, όπως η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα του κανονιστικού πλαισίου που επηρεάζει τις νέες επενδύσεις. «Οι επιχειρηματίες χρειάζονται σαφές χρονοδιάγραμμα και εκτίμηση κόστους για τις επενδύσεις τους, κάτι που συχνά δεν είναι εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντική πτυχή της συζήτησης ήταν ο ρόλος των τραπεζών στη στήριξη των επενδύσεων που απαιτούνται για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ο κ. Τζούρος σημείωσε ότι οι περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν επικεντρώνονται σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν περιορισμένες επενδύσεις, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες στην οικονομία.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Πειραιώς, είπε ότι η τράπεζα διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 22,5 δισ. ευρώ, με αύξηση σχεδόν 5 δισ. ευρώ από το 2021. Επιπλέον, έχει διαθέσει άνω των 1,7 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας περιλαμβάνεται η δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία κατά 5-6% ετησίως, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία μέσω έργων όπως η επέκταση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

Καταληκτικά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν από 7,5 δισ. ευρώ το 2022 σε 4,6 δισ. ευρώ το 2023, γεγονός που δεν ανταγωνίζεται άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης. Η κομβική αυτή εξέλιξη καταδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση της επενδυτικής κλίματος στη χώρα.

Πηγή: naftemporiki.gr