Πτώση Πωλήσεων στην Ελληνική Αργυροχρυσοχοΐα Λόγω Τουριστικής Κίνησης και Ακρίβειας

Μειωμένες κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος οι πωλήσεις της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), Πέτρος Καλπακίδης. Ο λόγος πίσω από αυτή την πτώση συνδέεται με τις δυσκολίες που προήλθαν από την αναμενόμενη τουριστική κίνηση, η οποία δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης και των επαγγελματιών του κλάδου για σημαντική αύξηση του τζίρου.

Η επιβάρυνση της καθημερινότητας των πολιτών από την υψηλή ακρίβεια, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του χρυσού, έχει επηρεάσει και την εγχώρια αγορά. Οι καταναλωτές δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αγορές, γεγονός που αποτυπώνεται στις μειωμένες πωλήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ επεσήμανε πως ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου είναι η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας για κοσμήματα αξίας 1.000 ευρώ και άνω, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κοσμήματος.

Αν και οι προκλήσεις είναι σίγουρα μπροστά μας, οι κλαδικές εκθέσεις, όπως η ερχόμενη 38η KOSMIMA, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου στη ΔΕΘ, προσφέρουν μια ελπίδα. Αυτή η ιστορική έκθεση αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους εκθέτες, με αύξηση 30% σε σύγκριση με πέρυσι, και θα προβάλει νέες τάσεις και προϊόντα από πολλές γνωστές και νεοεμφανιζόμενες εταιρείες. Οι εκθέτες θα έρθουν από χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Γερμανία, κάνοντάς την εκδήλωση πιο διεθνή.

Στο πλαίσιο της KOSMIMA, θα διοργανωθεί και ο 35ος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος 2024, με θέμα «Μαργαριτάρι: Ένα Ταξίδι από το Χθες της Παράδοσης στο Αύριο της Καινοτομίας». Η επαγγελματική κοινότητα του κλάδου προσβλέπει σε αυτή τη λαμπρή διοργάνωση, ελπίζοντας ότι θα φέρει νέες ευκαιρίες και ακτίδες αισιοδοξίας ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Πηγή: naftemporiki.gr