Αυξανόμενος αριθμός θανάτων από πλημμύρες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών

Από το 1980 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα 190 θανάτους, σύμφωνα με ανάλυση της METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η έρευνα υποδεικνύει μια ανησυχητική τάση, καθώς ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί με τον χρόνο.

Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν οι μισοί από τους συνολικούς θανάτους της 45ετούς περιόδου. Οι πλειονότερες απώλειες, περίπου 60%, παρατηρήθηκαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα της εποχής αυτής. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνδρες (65%) και το 60% των θυμάτων ήταν άνω των 45 ετών.

Η METEO υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της ετοιμότητας ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν ο κίνδυνος εμφάνισης έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων εντείνεται. Οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη αυξηθεί και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων και της ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Πηγή: naftemporiki.gr