Αύξηση Κρουσμάτων Κορωνοϊού Σύμφωνα με Την Εβδομαδιαία Έκθεση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει αύξηση στις εβδομαδιαίες περιπτώσεις κορωνοϊού κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική του έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Η έκθεση καλύπτει την 39η εβδομάδα του 2024 (23 – 29 Σεπτεμβρίου) και ασχολείται με τρεις ιούς του αναπνευστικού: τον SARS-CoV-2, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Σχετικά με τα κρούσματα Covid-19, παρατηρήθηκε αύξηση στη θετικότητα των ελεγμένων δειγμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 672 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις 593 μέσες εισαγωγές των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. Εννέα νέες διασωληνώσεις σημειώθηκαν, με τον μέσο όρο να είναι οχτώ, ενώ αυτή τη στιγμή 23 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν ήταν 35, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο των 29 θανάτων των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Όσον αφορά τη γρίπη, η θετικότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με σποραδικές περιπτώσεις θετικών δειγμάτων. Δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό κρούσμα που να απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ και κανένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 39/2024, 149 άτομα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης και καταγράφηκαν 71 θάνατοι.

Αναφορικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία.

Σε εθνικό επίπεδο, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παραμένει σε μέτρια επίπεδα με ήπια αυξητική τάση. Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καλούνται να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης και να ζητούν ιατρική βοήθεια άμεσα σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Αναφορικά με νέες παραλλαγές του ιού, η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86 έχει αναγνωριστεί ως στέλεχος ενδιαφέροντος από το ECDC, με το στέλεχος αυτό να επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα.

Πηγή: naftemporiki.gr