Αύξηση των Ποινικών Υποθέσεων Ανηλίκων στην Ελλάδα από το 2021 έως το 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις Εισαγγελίες και διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι υποθέσεις ανηλίκων που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα κατά την περίοδο από το 2021 έως το α΄ εξάμηνο του 2024 ανέρχονται σε 35.559. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τον τόπο τέλεσης των αδικημάτων (εντός ή εκτός σχολικής μονάδας) πραγματοποιήθηκε με τη χρήση κατάλληλων λέξεων-κλειδιών. Ωστόσο, η πληρότητα των στοιχείων για τον τόπο τέλεσης και την εθνικότητα των κατηγορουμένων μπορεί να μην είναι πλήρης, καθώς δεν τηρείται σε όλες τις δικογραφίες η σχετική πληροφορία.

Από τις 35.559 υποθέσεις, μπορεί να προσδιοριστεί ο τόπος τέλεσης για 6.389 περιστατικά, δηλαδή για το 18% τους. Από αυτά, το 98% (6.257 περιπτώσεις) αφορά αδικήματα που τελέστηκαν εκτός των σχολικών μονάδων, ενώ μόλις το 2% (132 περιστατικά) σημειώθηκαν εντός των σχολείων.

Όσον αφορά την εθνικότητα των ανήλικων δραστών, τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για 15.093 υποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές, το 80% (12.043 υποθέσεις) αφορά ημεδαπούς και το 20% (3.050 υποθέσεις) αλλοδαπούς.

Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων συνδέεται με ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Διονύση Βαλτογιάννη, που προήλθε μετά από περιστατικό βίας στο Παλαιό Φάληρο. Ανάμεσα στις ερωτήσεις του βουλευτή ήταν και ο αριθμός των ανηλίκων που κατηγορήθηκαν για ποινικά αδικήματα στις σχολικές μονάδες κατά την τελευταία τριετία.

Πηγή: naftemporiki.gr