Ακύρωση οικοδομικής άδειας στην Ύδρα λόγω προστασίας μνημειακού οικισμού

Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια που είχε χορηγηθεί από τον δήμο Πειραιά, σύμφωνα με την απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η άδεια αφορούσε την ανακατασκευή ενός τμήματος ισογείου κατοικίας στην Ύδρα και την προσθήκη κεραμοσκεπούς ορόφου. Οι σύμβουλοι του ΣτΕ θεώρησαν ότι το νησί της Ύδρας είναι μνημειακός οικισμός και άρα οι εργασίες που επιτρέπονται πρέπει να περιορίζονται σε ανακατασκευές κτισμάτων που αποδεικνύεται ότι υπήρχαν προηγουμένως.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1462/2024 απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, ο οικισμός της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί μνημειακός από το 1962. Ως εκ τούτου, οι σχετικές ρυθμίσεις απαιτούν την τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τους μνημειακούς οικισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν μόνο την κατασκευή κτισμάτων που προϋπήρξαν, καθώς αυτά διασφαλίζουν τον μνημειακό χαρακτήρα του οικισμού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτίμησε ότι η οικοδομική άδεια ήταν παράνομη, ειδικά όσον αφορά την προσθήκη του ορόφου σε υφιστάμενο ισόγειο κτίριο στον κεντρικό τομέα του οικισμού, καθώς δεν είχε αποδειχθεί ότι αυτός ο όροφος υπήρχε πριν από την ανακατασκευή. Επομένως, η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και η οικοδομική άδεια ακυρώθηκαν.

Πηγή: naftemporiki.gr