Αλλαγές στα Κοινωνικά Κριτήρια Μετεγγραφών Φοιτητών Πολύτεκνων και Τρίτεκνων Οικογενειών

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή που επηρεάζει σημαντικά τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών, προσδιορίζοντας επίσης ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ειδικά για παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Ας εξετάσουμε τις αλλαγές που ισχύουν.

Οι αλλαγές στα κοινωνικά κριτήρια περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μετεγγραφής αδελφών προπτυχιακών φοιτητών χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον αυτά είναι μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών. Συγκεκριμένα, δύο ή περισσότερα αδέλφια που πληρούν τις προϋποθέσεις δεν έχουν περιορισμούς στη διάρκεια φοίτησής τους. Επιπλέον, η κυριότητα ή επικαρπία της κατοικίας παίζει ρόλο μόνο αν είναι 100%, ενώ για ποσοστά χαμηλότερα δεν εμποδίζεται η μετεγγραφή. Το κατά κεφαλήν εισόδημα που ορίζεται είναι αυτό που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Σημαντικό είναι ότι τα αδέλφια που δεν κάνουν αίτηση για μετεγγραφή μπορούν να διατηρούν το δικαίωμα υποβολής αίτησης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Πέρα από τις αλλαγές, οι μετεγγραφές δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, γεγονός που προκαλεί αγωνία στους φοιτητές που περιμένουν για την τοποθέτησή τους. Η καθυστέρηση που παρατηρείται κάθε χρόνο διαρκεί μέχρι και μήνες, υποχρεώνοντας χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές να χάνουν σημαντικό διδακτικό χρόνο. Έρχονται τώρα να προστεθούν οι νέες προϋποθέσεις που αποφασίστηκαν την τελευταία στιγμή, δημιουργώντας αναστάτωση στα σχέδια των οικογενειών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι ανατροπές στους κανόνες προγραμματισμού φέρνουν αβεβαιότητα και αγανάκτηση στους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν ότι οι προσπάθειές τους να σχεδιάσουν τη ζωή τους σβήνουν από τις συνεχείς αλλαγές της πολιτείας.

Ένα υποθετικό παράδειγμα μιας οικογένειας που έχει ένα παιδί φοιτητή στην Πάτρα και ένα άλλο που προγραμματίζει να δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις, δείχνει πώς οι αλλαγές επηρεάζουν τις επιλογές τους. Ενώ αρχικά αποφάσισαν να δηλώσουν σχολές μόνο σε Αθήνα και Πάτρα λόγω των οικονομικών τους περιορισμών, τώρα μαθαίνουν ότι οι νέες πολιτικές θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν μετεγγραφή σε άλλες πόλεις.

Οι αλλαγές αυτές φέρνουν και προκλήσεις για τις οικογένειες που επιλέγουν σχολές με βάση τα μόρια της προηγούμενης χρονιάς. Οι φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει μόρια επηρεάζονται από τις νέες προϋποθέσεις και πολλοί πλέον κινδυνεύουν να μην πληρούν τα κριτήρια που είχαν προγραμματίσει αρχικά.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη για προγραμματισμό και ανακοίνωση των αλλαγών πριν από τη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να προγραμματίσουν σωστά τη φοίτηση και τη ζωή τους. Δυσκολίες στην εφαρμογή μπορεί να οδηγήσουν σε χάος και απογοήτευση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται το κράτος.

Πηγή: naftemporiki.gr