Ανακοίνωση Σχεδίου Νόμου για την Αστική Ευθύνη του Δημοσίου σε Δικαστικές Παραβιάσεις

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση σχεδίου νόμου με θέμα την αστική ευθύνη του δημοσίου σε περιπτώσεις παραβίασης του εθνικού δικαίου από δικαστικές αποφάσεις ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα. Ο κ. Μπούγας απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ζητούσε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου για την αποζημιωτική ευθύνη του Δημοσίου σε περιπτώσεις ζημιογόνων ενεργειών των δικαστικών οργάνων.

«Η αντίληψη περί ανεύθυνου δικαστή δεν είναι συμβατή με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που απαιτούν την ευθύνη όλων των δημοσίων λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», τόνισε ο υφυπουργός κατά την απάντησή του. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ρώτησε επίσης αν το υπουργείο σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη που να ρυθμίζει τους όρους αποκατάστασης της ζημιάς που προκαλείται από τις ενέργειες των δικαστικών οργάνων.

Ο κ. Μπούγας ενημέρωσε ότι έχουν αποσταλεί επιστολές προς τους προεδρεύοντες των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας για την επιλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών της ομάδας εργασίας. “Η επιστημονική ομάδα θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Εφετείο Αθηνών, την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας είναι ο κ. Ιωάννης Συμεωνίδης, Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα ενδιαφέρει τη θεσμοθέτηση της αστικής ευθύνης του δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις των δικαστικών λειτουργών, εφαρμόζοντας τις αρχές του Συντάγματος που αφορούν την ισότητα των πολιτών στα δημόσια βάρη, χωρίς να παραγνωρίζει τις αξίες της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας δικαίου.

Το σχέδιο νόμου που θα συνταχθεί θα ρυθμίζει τη διαδικασία και τους όρους αποζημίωσης για την περιουσιακή ζημία που προκύπτει από τις ενέργειες των δικαστικών λειτουργών, περιλαμβάνοντας διατάξεις για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της αποζημιωτικής ευθύνης και διατάξεις δικονομικού χαρακτήρα.

Σύντομα, η χώρα θα έχει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα πληροί τις συνταγματικές επιταγές για την ανεξαρτησία και την ευρυθμία της δικαιοσύνης.
Πηγή: naftemporiki.gr