Αναστάτωση στους οδηγούς ταξί λόγω της υποχρεωτικής τοποθέτησης σήματος POS

Οι οδηγοί ταξί έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με την υποχρεωτική τοποθέτηση αυτοκόλλητου σήματος που δηλώνει την κατοχή POS. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, καθώς και με τους Σύνδεσμους Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Οχημάτων με Μετρητή από Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και τον Σύνδεσμο Ραδιοταξί, ζητούν την αναστολή και ακύρωση της υπουργικής απόφασης που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Αυγούστου 2024.

Η επίμαχη απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας απαιτεί από τους οδηγούς ταξί να τοποθετούν ένα ειδικό σήμα διαστάσεων 25×12 στο πίσω δεξί τμήμα του παρμπρίζ, το οποίο θα αναγνωρίζει την κατοχή και χρήση POS. Ειδικότερα, η μη συμμόρφωση με αυτήν την απόφαση επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Οι προσφεύγοντες τονίζουν ότι η απόφαση αυτή παραβαίνει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2014/45/ΕΕ) και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς να διαθέτει ειδική και ορθή αιτιολογία. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση του σήματος στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας, καθότι περιορίζει τον οπτικό έλεγχο του οδηγού και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους υαλοκαθαριστήρες, μεταξύ άλλων.

Πηγή: naftemporiki.gr