Αναβάθμιση των διαδικασιών προσλήψεων στο Δημόσιο για ταχύτερη κάλυψη θέσεων εργασίας

Μετά την ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών, εφαρμόστηκαν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων στο Δημόσιο. Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην κάλυψη θέσεων από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υποστελέχωση των υπηρεσιών και σε μακροχρόνια αναμονή των επιτυχόντων για διορισμό.

Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου, ο χρόνος που απαιτείται από την έγκριση του προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπαλλήλων αναμένεται να μειωθεί από 2-3 χρόνια σε 8-12 μήνες. Στοχεύεται περαιτέρω μείωση αυτού του χρόνου μέσω της πλήρους ανάπτυξης της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για να γίνεται αυτόματα η άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων.

Ειδική προσοχή δίνεται στη στελέχωση περιοχών που είναι ορεινές ή νησιωτικές, με την αύξηση της μοριοδότησης για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Η βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό προσαυξάνεται κατά 40 μονάδες για κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων, ενώ οι υποψήφιοι θα υποχρεούνται να υπηρετήσουν τουλάχιστον 10 χρόνια στον δήμο του διορισμού τους.

Άλλη σημαντική παρέμβαση είναι η κατανομή θέσεων για ΑμεΑ, η οποία θα πρέπει να εκδίδεται εντός ενός μηνός από την έγκριση του προγραμματισμού προσλήψεων, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις. Επιπλέον, για τις θέσεις που απομένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων, η διαδικασία πλήρωσης θα ξεκινά από το προηγούμενο έτος για ταχύτερη κάλυψη.

Ο χρονισμός υποβολής δικαιολογητικών διορισμού και η διαδικασία αναπληρώσεων έχουν επίσης τροποποιηθεί, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών μειώνεται από 20 σε 15 ημέρες και η προθεσμία διορισμού από 30 σε 20 ημέρες.

Επιπλέον, θεσπίστηκε αντικίνητρο για υποψηφίους που δεν αποδέχονται τους διορισμούς τους ή παραιτούνται σύντομα, καθώς θα αποκλείονται από νέες διαδικασίες πρόσληψης για τρία χρόνια. Τέλος, η διαδικασία πρόσληψης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για όλες τις θέσεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, με στόχο τη διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr