Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος με προμήθεια 414 οχημάτων

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση για την προμήθεια 414 οχημάτων, προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και θα καλύψει όλες τις κατηγορίες οχημάτων που απαιτούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών, τη διάσωση και τη μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού.

Η προμήθεια περιλαμβάνει υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά, διπλοκάμπινα pick-up 4Χ4, βραχιονοφόρα και λεωφορεία 22 θέσεων, ανάμεσα σε άλλα. Από τα 414 οχήματα, τουλάχιστον 160 αναμένονται πριν την αντιπυρική περίοδο του 2025, και μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα παραδοθούν συνολικά 235 οχήματα.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ανανέωσης του στόλου, αφού η ηλικία των υπαρχόντων οχημάτων κυμαίνεται από 10 έως 49 έτη, με μόλις το 15% να είναι κάτω από 9 έτη. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας διαφόρων φορέων, όπως οι εθελοντές και οι δασοκομάντοι, στη στήριξη της πολιτικής προστασίας.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης προμήθειας ενισχύει την επιχειρησιακή ικανότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ τόνισε ότι οι νέοι πυροσβέστες πρέπει να είναι υπερήφανοι για την εκμοντερνισμένη υποδομή που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός δήλωσε ότι οι προσλήψεις νέων στελεχών στο Πυροσβεστικό Σώμα, που θα περιλαμβάνουν τόσο δασοκομάντους όσο και πυροσβέστες, θα συνεχιστούν και φέτος. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι φετινές πυρκαγιές παρουσίασαν στατιστικά 24% χαμηλότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα 20 χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ δεν περιορίζεται μόνο στην τρέχουσα προμήθεια, καθώς στο μέλλον αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες συμβάσεις για τον βαρέως τύπου εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Ο στόχος είναι να υπάρξει σημαντική βελτίωση στον τομέα της πολιτικής προστασίας μέχρι το τέλος του 2025.

Πηγή: naftemporiki.gr