Ανησυχίες για κίνδυνο πολέμου στον Λίβανο μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις εκκένωσης

Ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο προκαλούν οι προειδοποιήσεις που διαβίβασε το Ισραήλ στους κατοίκους νότιου Λιβάνου και τμημάτων της Βηρυτού, καλώντας τους να εκκενώσουν χωριά και γειτονιές πριν από τους σημερινούς ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς. Οι αναλυτές εξηγούν ότι αυτές οι προειδοποιήσεις ίσως υποδηλώνουν σχέδιο επέκτασης των επιθέσεων στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, είναι μεταξύ αυτών που έλαβαν ηχογραφημένο μήνυμα, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για παραβιάσεις των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας. Τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν πανομοιότυπα και ζητούσαν από κατοίκους περιοχών με παρουσία της Χεζμπολάχ να απομακρυνθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν πλήξει κτίρια χωρίς οι κάτοικοι να έχουν λάβει καμία προειδοποίηση.

Τα τελευταία 11 μήνες του πολέμου με τη Χαμάς, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους πάνω από 100.000 πολίτες, καθώς οι συγκρούσεις Ισραήλ-Λιβάνου εντείνονται. Ραδιοφωνικές εκπομπές “χακαρίστηκαν” για να μεταδοθούν τα προειδοποιητικά μηνύματα, με έναν ανταποκριτή να μεταφέρει ότι το Ισραήλ αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα στο Λίβανο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δικαιολογεί τις προειδοποιήσεις ως έναν τρόπο για να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των πολιτών, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι πολλές επιθέσεις συνέβησαν χωρίς προειδοποίηση. Ο αναλυτής Elijah Magnier σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας που του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών στον Λίβανο.

Αυτή η πρωτοφανής παραβίαση των υποδομών και των προσωπικών δεδομένων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των πολιτών της χώρας, όπως δήλωσε η Amal Mudalili, μόνιμος εκπρόσωπος του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη, στονίζοντας την ανάγκη καταδίκης της «εχθρικής» συμπεριφοράς του Ισραήλ.

Πηγή: naftemporiki.gr