Ανοδική Πορεία της Navios Maritime Partners με Ιστορικά Υψηλές Μετοχές

Η τιμή μετοχής της Navios Maritime Partners έχει φτάσει σε υψηλό εννέα ετών. Η ναυτιλιακή εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ανήκει στην Αγγέλικη Φράγκου έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέσω συγχωνεύσεων μία από τις μεγαλύτερες στόλους που είναι καταχωρημένοι στις αμερικανικές αγορές. Την προηγούμενη Παρασκευή, η μετοχή της Navios έκλεισε στα 57,1 δολάρια, προσεγγίζοντας τα επίπεδα που είχε φτάσει τον Νοέμβριο του 2015.

Η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στο μέγεθος του στόλου της, που περιλαμβάνει τάνκερ, bulk carriers και containerships, στις μεγάλες επενδύσεις σε νέα πλοία, καθώς και στις πωλήσεις παλαιών πλοίων και τις υψηλές ναύλεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντικά προγράμματα επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους.

Η Φράγκου τόνισε ότι συνεχίζουν να επενδύουν, αποκτώντας περιουσιακά στοιχεία σε ελκυστικές τιμές. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στον δείκτη καθαρού δανείου προς αξία (LTV), με την επαναγορά μετοχών να ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τις 12 Αυγούστου 2024, έχουν επαναγοραστεί 197.148 μετοχές περίπου 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν προσθεθούν και τα μερίσματα, έχουν επιστραφεί συνολικά περίπου 12,8 εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους έως το 2024. Υπολείπονται περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου.

Ο στόλος της Navios Partners περιλαμβάνει 74 ξηρούς φορτηγούς, 48 πλοία κοντέινερ και 56 τάνκερ, συμπεριλαμβανομένων 20 νέων τάνκερ (14 Aframax/LR2 τάνκερ και έξι MR2 προϊόντων), που αναμένονται να παραδοθούν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2028, και επτά νέα πλοία κοντέινερ, που θα παραδοθούν μέχρι το 2026. Το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας σε νέα πλοία αγγίζει τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορά 28 πλοία, εκ των οποίων τα 20 θα είναι τάνκερ και τα οκτώ κοντέινερ.

Πηγή: naftemporiki.gr