Δυσκολίες στην Έναρξη των Μαθημάτων στα Πανεπιστήμια και η Αγωνία των Φοιτητών

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Οι πρώτοι φοιτητές καλωσορίζουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, καθώς έχουν καταφέρει να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν, μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όμως, όλοι οι φοιτητές αναγνωρίζουν την έναρξη των μαθημάτων τους; Δυστυχώς, όχι.

Πολλοί είναι οι φοιτητές που παραμένουν σε αβεβαιότητα, αφού δεν γνωρίζουν ακόμα σε ποια σχολή θα φοιτήσουν. Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνουν τους υποψηφίους που ελπίζουν να πάρουν μετεγγραφή, οι αιτήσεις των οποίων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί την υποβολή αιτήσεων, την εξέταση από το Υπουργείο Παιδείας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Πέρυσι, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε από 16 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου, συνεπώς υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι αθλητές που έχουν αποκτήσει επιπλέον μόρια για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Αυτοί υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα αναμένονται εντός Οκτωβρίου. Επίσης, υπάρχουν υποψήφιοι που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν υποβάλει αιτήσεις για αξιολόγηση με βάση το μηχανογραφικό τους μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν την κατηγορία προστέθηκαν νέες περιοχές και αναμένονται αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας ασθένειας τον Ιούνιο, ήδη υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Έτσι, η έναρξη των μαθημάτων δεν σημαίνει ότι όλοι οι μέλλοντες φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι, παρά την εκ των προτέρων γνώση των διαδικασιών, τα προβλήματα παραμένουν. Η έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά και οι διαδικασίες καθυστερούν, με αποτέλεσμα πολλές εγγραφές να συμβαδίζουν με την έναρξη των μαθημάτων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση.

Η όλη διαδικασία φαίνεται να χρήζει νομοθετικής τροποποίησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φοιτητές γνωρίζουν εγκαίρως σε ποια σχολή θα φοιτήσουν και ότι τα απαραίτητα βιβλία θα είναι διαθέσιμα νωρίτερα. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στις διαδικασίες εγγραφής και μετεγγραφής, προκειμένου να υπάρξει μια πιο ομαλή μετάβαση για τους φοιτητές.

Η ευχή είναι ότι οι διαδικασίες θα αλλάξουν στο μέλλον, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να ξεκινούν τις σπουδές τους χωρίς τις αβεβαιότητες που σήμερα ταλαιπωρούν τον τομέα της εκπαίδευσης. Πηγή: naftemporiki.gr