Δυσκολίες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κορινθία σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ξυλόκαστρου Κορινθίας.

Ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, δήλωσε ότι η φωτιά καίει σε δυσπρόσιτες περιοχές με χαράδρες. Επεσήμανε ότι όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, το πρώτο όχημα έφτασε άμεσα, αλλά δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το σημείο της φωτιάς, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η διάνοιξη δρόμου. Επίσης, αναφέρθηκε ότι εναέρια μέσα επιχειρούν ήδη στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε ότι την Κυριακή, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η περιοχή είχε τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει ένα δικό της μικροκλίμα, καθιστώντας πολύ δύσκολη την πρόσβαση των δασοκομάντος σε βαθιά ρέματα όπου υπάρχουν εστίες.

Όπως ανακοίνωσε, στο πεδίο επιχειρούν 406 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος, από τις οποίες κατευθύνεται το 50% των δυνάμεων από ηπειρωτικές περιοχές. Στην περιοχή περιστασιακά δραστηριοποιούνται 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ενώ στο σημείο έχει φτάσει και ένα ελικόπτερο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Σημαντική ήταν και η αναφορά στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), με τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 να αναμένονται σήμερα από την Ιταλία και την Κροατία.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η δύναμη πυρόσβεσης στην περιοχή είναι ισχυρή και σημείωσε την παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Τα κυριότερα σημεία όπου εστιάζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι:
1. Στην περιοχή ανάμεσα σε Σοφιανά και Σπαρτιναίικα.
2. Στην περιοχή από Σοφιανά προς Ξανθοχώρι.
3. Στο οροπέδιο μεταξύ Ευρωστίνας και Μαύρου Όρους, στο ύψος του Δερβενίου.

Πηγή: naftemporiki.gr