Εμπροσθοβαρής επιδότηση ενοικίου για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει θεσπίσει μια νέα πρωτοβουλία για την στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία και τις γύρω περιοχές. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπέγραψαν την Κοινή Απόφαση 72251/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/28.9.2024. Αυτή η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5443/Β΄/30.9.2024 και περιλαμβάνει ένα διευρυμένο σχήμα εμπροσθοβαρούς επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, που μπορεί να φτάσει έως και 15 μήνες.

Η διαδικασία για την χορήγηση της επιδότησης ξεκινά με την υποβολή αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ή χρήστες κατοικίας με κατάλληλη προς χρήση (κατηγορία “πράσινο”) έχουν λάβει επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, δικαιούνται να ζητήσουν την επιδότηση και για τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα. Απαιτείται επίσης η υποβολή απαραίτητων δικαιολογητικών εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση του τετάρτου τριμήνου.

Αντίστοιχα, για όσους έχουν κατοικίες με ακατάλληλη χρήση (“κίτρινο” και “κόκκινο”), η επιδότηση μπορεί να παραταθεί για τέσσερα ακόμα τρίμηνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί η απαιτούμενη υπεύθυνη δήλωση και τα δικαιολογητικά εντός ενός μήνα από την ολοκλήρωση του πέμπτου τριμήνου.

Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 15.11.2024, εφόσον θεωρούνται δικαιούχοι μετά από σχετική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας. Στην περίπτωση που η απόφαση εκδοθεί μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2024, οι αιτούντες έχουν προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης. Εν τέλει, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν είναι τελικός δικαιούχος, η αρμόδια υπηρεσία θα προχωρήσει στην επιστροφή του διπλάσιου ποσού που έχει χορηγηθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr