Ελλάδα και Δυτικά Βαλκάνια η πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης που διεξάγεται στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ θα ενισχύσει τη δύναμή της.

Ο κ. Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας την ιστορική θέση της Ελλάδας ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ από τα Βαλκάνια και τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε την ανάγκη για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της χώρας στη διαδικασία ένταξης.

Προς τούτο, υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας τα κράτη της περιοχής να σέβονται το κοινοτικό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του κράτους δικαίου, αποφεύγοντας εκπτώσεις σε αυτό το ζήτημα.

Τέλος, επεσήμανε πως εν μέσω πολέμων και αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή, η σταθερότητα και η ευημερία στα Βαλκάνια είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

Πηγή: naftemporiki.gr