Επαναφορά περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας μέχρι το 2025

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, θα τεθούν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, γνωστά ως Μικρός Δακτύλιος. Ο Μικρός Δακτύλιος περικλείεται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στην περιοχή αυτή επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους. Η εκ περιτροπής κυκλοφορία θα πραγματοποιείται βασιζόμενη στο τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά – ζυγά).

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οχήματα των κατηγοριών που έχουν λάβει ειδικές άδειες. Αυτές οι άδειες εκδίδονται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και μπορούν να ζητηθούν ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, οι κύριοι ή κάτοχοι οχημάτων εκ κατασκευής ηλεκτροκίνητης, υβριδικής ηλεκτροκίνητης ή καύσιμου φυσικού αερίου, καθώς και αυτοκινήτων EURO 6 που εκπέμπουν κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, μπορούν να αποκτήσουν ειδικό σήμα για την κυκλοφορία τους. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής δικαιούνται ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου και ειδική κάρτα.

Τα ωράρια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων είναι τα εξής: Δευτέρα έως Πέμπτη από 07:00 έως 20:00, και Παρασκευή από 07:00 έως 15:00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι αιτήσεις για τις ειδικές άδειες κυκλοφορίας υποβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από 08:00 έως 14:00 και το Σάββατο από 08:00 έως 12:00. Οι σχετικές διαδικασίες απαιτούν την προσκόμιση εγγράφων όπως άδεια κυκλοφορίας και άδεια ικανότητας οδήγησης.

Οι ειδικές άδειες που έχουν εκδοθεί για την περίοδο 2023-2024 παραμένουν σε ισχύ έως την 18η Ιουλίου 2025. Η παράβαση των περιοριστικών μέτρων θα επιφέρει ποινές σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: naftemporiki.gr