Επιτυχής ολοκλήρωση της στρατιωτικής άσκησης Μέδουσα 13 στα Χανιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διακρατική στρατιωτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 13, η οποία έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα Χανιά. Σημαντική συμμετοχή είχαν πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και η αποβατική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική περιοχή του Κλειστού Στρατιωτικού Αεροδρομίου στο Μάλεμε.

Η άσκηση, που αφορά τη συνεργασία στρατιωτικών σωμάτων και ειδικών τμημάτων επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας, αποσκοπεί στην ενίσχυση αμυντικών ικανοτήτων, ετοιμότητας και κοινών σχεδιασμών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο εκπρόσωπος Συνταγματάρχης Σπυρίδων Ασλάνης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν πολλές δραστηριότητες, όπως άλματα ελεύθερης πτώσης, διείσδυση ακτών και επιχειρήσεις αεροκίνησης. Έγιναν βολές από πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, ενώ η ροή των δυνάμεων και η έκβαση των επιχειρήσεων χαρακτηρίστηκαν ως επιτυχείς.

Ο Συνταγματάρχης Ασλάνης εξήγησε ότι η ΜΕΔΟΥΣΑ διεξάγεται για 13η χρονιά, με πλήθος συμμετοχών από αεροναυτικές δυνάμεις. Η άσκηση επιτρέπει την ανταλλαγή γνώσεων και αξιολογήσεων μεταξύ των συμμετοχουσών χωρών, με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

Σημαντική είναι και η διαχείριση ασφάλειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, με τον δείκτη ατυχημάτων να παραμένει μηδενικός λόγω της υψηλής προετοιμασίας των συμμετεχόντων. Η επιτυχία αυτής της άσκησης αποδεικνύει τη σημασία των στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας και την ικανότητά της να διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η στρατηγική συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη θαλάσσια περιοχή και ενισχύει το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγή: naftemporiki.gr