Εξ αποστάσεως ταυτοποίηση για ψηφιακή υπογραφή από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου

Διαθέσιμη είναι πλέον η υπηρεσία ψηφιακής ταυτοποίησης από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ), με σκοπό να διευκολύνει τη διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής. Αυτή η υπηρεσία επιτρέπει στους πολίτες να πραγματοποιούν ταυτοποίηση εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν φυσικά ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η διαδικασία ξεκινά με την έκδοση ειδικής υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν είτε μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα», είτε απευθείας στην ιστοσελίδα της ΑΠΕΔ. Αφού εισέλθουν στην εφαρμογή της ΑΠΕΔ με τους κωδικούς TaxisNet, θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού, προσδιορίζοντας και τη μέθοδο ταυτοποίησης.

Κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης, οι πολίτες επιλέγουν την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού τους, για τις επόμενες τρεις εργάσιμες ημέρες, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας (SMS ή email). Αμέσως μετά, θα λάβουν έναν σύνδεσμο για το ψηφιακό ραντεβού. Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, θα πρέπει να επιδείξουν το έγγραφο ταυτοποίησης που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους, και ο υπάλληλος της ΑΠΕΔ θα ελέγξει τα στοιχεία τους. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν λάθη, η αίτηση θα ακυρωθεί.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, οι πολίτες λαμβάνουν ένα εξαψήφιο αριθμό μέσω SMS στο κινητό τους, που επιβεβαιώνει την επιτυχή ταυτοποίησή τους. Στη συνέχεια, η αίτησή τους προωθείται στην Αρχή Εγγραφής της ΑΠΕΔ, η οποία θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως το διαδικτυακό ραντεβού και την εγκυρότητα των εγγράφων. Η απόφαση σχετικά με την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης θα αποσταλεί επίσης μέσω SMS.

Ο στόχος της υπηρεσίας είναι η παροχή δωρεάν ψηφιακών πιστοποιητικών υπογραφής σε όλους τους πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς TaxisNet. Η ΑΠΕΔ σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία εξ αποστάσεως ταυτοποίησης, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΠΕΔ.

Πηγή: naftemporiki.gr