Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι Επιπτώσεις στην Ενέργεια στην Ελλάδα

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη δυνατότητα επιρροής τους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής RUSH HOUR στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. Σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες της κυβέρνησης για μια πιθανή νέα ενεργειακή κρίση λόγω αυτών των εξελίξεων, ο Πατέλης δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα φέρει το μέλλον. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των αγορών είναι στα πλαίσια του αναμενόμενου, και δεν υπάρχει κάποια ανησυχία».

Επιπλέον, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Αναφέρθηκε στην υποχρέωση των χωρών αυτών να εφαρμόσουν δημοσιονομική προσαρμογή λόγω της μη τήρησης των νέων κανόνων. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά δανείζεται πιο φθηνά από την Ιταλία και από τη Γαλλία, γεγονός που υποδηλώνει τη σταθερή μας οικονομία σε σύγκριση με αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

Απαντώντας για πιθανές επιπλέον ενισχύσεις πέρα από τον προϋπολογισμό του 2025 και τη στρατηγική της κυβέρνησης, ο Πατέλης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη». Ανέφερε ότι έχει κατατεθεί ένα τριετές σχέδιο με στόχο τη διατήρηση του ελλείμματος στο 1% και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος γύρω στο 2,5%, με αναμενόμενη σημαντική ανάπτυξη. Όπως διευκρίνισε, θα υπάρξουν περιθώρια για δημοσιονομικές παρεμβάσεις στο μέλλον, εφόσον εφαρμοστούν στρατηγικές κατά της φοροδιαφυγής.

Πηγή: naftemporiki.gr