Φοιτητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση για συμμετοχή σε συμμορία ληστειών στη Θεσσαλονίκη

Ποινή φυλάκισης διάρκειας 6,5 ετών επιβλήθηκε σε 19χρονο φοιτητή που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε συμμορία που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με συνολική λεία άνω των 6.000 ευρώ. Το κατηγορητήριο περιλάμβανε επτά ληστείες και μία απόπειρα, που εκτυλίχθηκαν κατά το διάστημα Μαρτίου και Απριλίου του 2024, με στόχους καφέ, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν έξι κλοπές, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν σε απόπειρα.

Ο φοιτητής, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ληστείες που διαπράχθηκαν με την απειλή μαχαιριού ή κατσαβιδιού, στην απολογία του μίλησε για «απερισκεψία και ανωριμότητα», εκφράζοντας μετάνοια. «Κατάλαβα ότι έκανα βλακεία κι εκεί σταμάτησα. Στη φυλακή συνειδητοποίησα ότι έκανα κακό» δήλωσε, ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ημέρας φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο, ενώ το απόγευμα βοηθούσε τον πατέρα του στη δουλειά, ξοδεύοντας τα χρήματα που αποκόμισε για δώρα στον αδελφό του. Σε ερώτηση του δικαστηρίου για την έμπνευση πίσω από αυτές τις πράξεις, απάντησε ότι προήλθε από βίντεο στο διαδίκτυο και τη μουσική που άκουγε.

Μαζί με τον φοιτητή, παραπέμφθηκαν να δικαστούν και τρεις άλλοι νεαροί, δύο 19χρονοι και ένας 20χρονος, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 5,5, 3 και 2,5 ετών αντίστοιχα. Ωστόσο, τους δόθηκε η ευκαιρία να αφεθούν ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι περιλάμβαναν συμμετοχή σε συνεδρίες με επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Ο 19χρονος που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών φέρεται να συμμετείχε ενεργά στη διαπραγμάτευση των ληστειών, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο της μητέρας του ή δίκυκλη μηχανή για τη διαφυγή τους.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αποζημίωσαν τα θύματα και το δικαστήριο τους χορήγησε ελαφρυντικά λόγω μετεφηβικής ηλικίας και ειλικρινούς μεταμέλειας. Πηγή: naftemporiki.gr