Φόβοι για την δημογραφική κρίση στα νησιά του Αιγαίου

Δημάρχοι από νησιά του Αιγαίου έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα διαρκώς μειούμενα ποσοστά γεννήσεων στις περιοχές τους. Το δημογραφικό θέμα έχει άμεσες επιπτώσεις για τα μικρά νησιά, και οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι η χαμηλή γεννητικότητα μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση αυτών των περιοχών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Άγιος Ευστράτιος, ένα μικρό νησί στη βόρεια πλευρά του Αιγαίου με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 250 κατοίκους. Ο δήμαρχος Κώστας Σινάνης ανέφερε: «Δεν υπάρχουν κορίτσια στο νησί. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν περισσότερες από 2 γυναίκες κάτω των 30 ετών». Η κατάσταση είναι παρόμοια και για τα αγόρια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τους νέους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να δημιουργήσουν οικογένειες. «Δυστυχώς, είχαμε μία γέννηση πέρυσι και άλλη μία πριν από τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Το 2022, η Ελλάδα σημείωσε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών, και φέτος οι μειώσεις στον πληθυσμό της παρουσίασαν σοβαρές προκλήσεις, με τη χώρα να κατατάσσεται δεύτερη στην ΕΕ σε μείωση πληθυσμού. Το ποσοστό των γεννήσεων στην Ελλάδα είναι μόλις 1,3 μωρά ανά γυναίκα, πολύ κατώτερο από το 2,5 που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού.

Ο Μιχάλης Βλασταράκης από τον όμιλο Eurobank επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά. «Αν δεν κάνουμε κάτι, σε περίπου 25 χρόνια από τώρα, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών και το 2050 θα είμαστε 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι», δήλωσε, προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει αυτό για την οικονομία, το ΑΕΠ, το εργατικό δυναμικό, το ασφαλιστικό σύστημα και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχητική κατάσταση, το υπουργείο Οικογένειας της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισ. ευρώ έως το 2035 με σκοπό την παροχή κινήτρων, που θα περιλαμβάνουν χρηματικές παροχές και φοροαπαλλαγές, προκειμένου να αναχαιτίσει την πτώση του πληθυσμού.

Πηγή: naftemporiki.gr