Η ανάγκη ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας μετά τις φωτιές στην Κορινθία

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι μετά την πρόσφατη φωτιά στην Κορινθία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει πια απόσταση από την αντιπυρική περίοδο». «Ήδη έχουμε διανύσει πέντε μήνες σκληρών μαχών», πρόσθεσε. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι φέτος εκδηλώθηκαν πάνω από 200 φωτιές με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5, πολλές εκ των οποίων προξένησαν άμεσο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αττική, υπογράμμισε ότι η φωτιά στο Βαρνάβα εκδηλώθηκε υπό ακραίες συνθήκες, ενώ κινδύνευσαν άνθρωποι σε πολλές περιοχές.

Επιπλέον, επισήμανε ότι φέτος έχουν γίνει 396 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχουν επιβληθεί 1.030 πρόστιμα. Στο πλαίσιο ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος, προγραμματίζονται 831 προσλήψεις για το 2025. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι αναμένονται παραλαβές έργων του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που αποσκοπούν στη βελτίωση των υποδομών και των δυνάμεων πυροπροστασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη ΝΔ, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι η διαγραφή δεν προήλθε από τις επερωτήσεις του προς τους υπουργούς αλλά εξαιτίας της επιμονής του να θέτει επανειλημμένα το ίδιο θέμα, παρά τις ήδη δοθείσες απαντήσεις.

Τέλος, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη οι βουλευτές—όλων των κομμάτων—να ψηφίζουν ελεύθερα, για να διασφαλίζεται το κύρος και η ισχύς του εκάστοτε Προεδρικού αξιώματος.

Πηγή: naftemporiki.gr