Η Ισπανία υποστηρίζει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε έναν κόσμο γεμάτο εντάσεις

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, είναι ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, χάρη και στην κριτική του στάση απέναντι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Στην πρόσφατη δήλωσή του, εξέφρασε τη στήριξή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κηρύχθηκε “persona non grata” από το Ισραήλ. «Θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ισπανίας στον φίλο μου Αντόνιο Γκουτέρες. Τον ευχαριστώ για τη δέσμευσή του στην αναζήτηση της ειρήνης και την ακλόνητη υπεράσπιση της πολυμέρειας και του διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων», δήλωσε ο Σάντσεθ μέσω της πλατφόρμας X.

Η κίνηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραήλ Κατς να χαρακτηρίσει “persona non grata” τον Γκουτέρες έχει τις ρίζες της στην αδυναμία του ΟΗΕ να καταδικάσει τη μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Ο Κατς, συσχετίζοντας αυτή τη στάση με την έλλειψη υποστήριξης για το Ισραήλ, τόνισε: «Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος». Αυτή η δήλωση ενισχύει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Γκουτέρες και Ισραήλ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Μάιο, η Ισπανία αναγνώρισε επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος, ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ. «Δεν είναι μια απόφαση που λάβαμε εναντίον κανενός», είχε δηλώσει τότε ο Σάντσεθ, διαβεβαιώνοντας ότι το μέτρο αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδοκιμασία της Χαμάς: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη Χαμάς», είχε προσθέσει.

Πηγή: naftemporiki.gr