Η πρώτη εκλογή Έλληνα προεδρεύοντος στο CERN σηματοδοτεί νέα εποχή στην επιστημονική έρευνα

Ο Έλληνας καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς αναλαμβάνει τα ηνία του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, που έχει έδρα τη Γενεύη, σε μια ανταγωνιστική διαδικασία εναντίον δύο άλλων υποψηφίων, με τη θητεία του να διαρκεί από το 2025 έως το 2027.

Η εκλογή του Κωνσταντίνου Φουντά δεν είναι απλώς μια προσωπική επιτυχία, αλλά και μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει αυτή τη θέση. Η επιτυχία του οφείλεται στη στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση καθώς και στο επιστημονικό του κύρος.

Το CERN, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια, περιλαμβάνει 24 κράτη μέλη, με την Ελλάδα να είναι από τα ιδρυτικά μέλη. Απασχολεί περίπου 2.600 υπαλλήλους και παρέχει υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Διαθέτοντας ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων, το CERN προάγει την έρευνα στην αιχμή της ανθρώπινης γνώσης με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Φέρνει κοντά ανθρώπους από διάφορες χώρες, επιδιώκοντας την επέκταση των ορίων της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας. Επιπλέον, εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της επιστημονικής έρευνας.

Πηγή: naftemporiki.gr